Tekenmoment_Heeg[1]

Kelvin ondertekent samenwerkingsovereenkomst met Warm Heeg

Kelvin gaat na Terheijden, Wageningen en Muiderberg ook in Heeg (FR) als warmtepartner van de lokale partijen een coöperatief duurzaam warmtenet ontwikkelen. Middels een overeenkomst met Stichting Warm Heeg is de samenwerking vastgelegd.

Allang van start

Dat de beslissing vanuit Warm Heeg voor Kelvin is gevallen, was al even bekend. “We hebben in de tussentijd niet stil gezeten. We zijn direct van start gegaan met de uitvoering van het project inclusief het opstellen van de samenwerkingsovereenkomst waar alle partijen zich in kunnen vinden”, aldus Sjors van Hulten, projectontwikkelaar bij Kelvin. Het project is een initiatief van de bewoners van Heeg. Na een nauwkeurig begeleid selectieproces en verschillende dialoogrondes heeft Warm Heeg gekozen voor Kelvin als warmtepartner. “Kelvin past goed bij het dorp en bij het projectteam”, zegt Lucie Gelderblom van Warm Heeg, “de eerste maanden samenwerking zijn goed bevallen”.

Een uniek project

Heeg is een echt Fries watersportdorp, direct gelegen aan het Heegermeer. Hierdoor liggen dwars door Heeg allerlei (kleine) waterwegen en beschermde kades, om Heeg liggen beschermde natuurgebieden en in Heeg staan een redelijk aantal vakantiewoningen. Dit alles maakt dit project complex én uniek: Hoe leggen we dat distributienet aan met al die waterwegen of hoe gaan we om met de relatief lage en seizoen gerelateerde energievraag van vakantiewoningen? Na realisatie van het warmtenet krijgen de bewoners warmte die oorspronkelijk uit het Heegermeer komt via een TEO-installatie. Dat maakt dit project, samen met het zeggenschap van de Hegemers, echt een warmtenet voor én door Heeg.

Zeggenschap voor alle stakeholders

Ton Schalkx (Kelvin) zet zijn handtekening, als eerste stap naar een betaalbare oplossing voor de energietransitie van Heeg: “We weten uit ervaring hoe belangrijk het is om het draagvlak van de bewoners te krijgen en te behouden. Dat betekent het momentum pakken (de vaart erin houden), goed luisteren naar hun wensen, verzekeren dat het hún plan blijft en het vertrouwen geven dat het project optimaal gaat verlopen. We houden overigens continu rekening met ieders belangen. Die van bewoners, maar ook die van de gemeente en coöperatie. Alle stakeholders worden betrokken tijdens de uitrol van het duurzame warmtenet, waarbij ieders rol duidelijk is zal zijn. Het feit dat we oog hebben voor dit soort zaken én beschikken over de nodige kennis en ervaring, maakt dit een mooie samenwerking.”

Foto’s: Tekenmoment samenwerkingsovereenkomst Kelvin & Warm Heeg

Terug naar actueel? Klik hier